Nieuw seizoen serie over techniek ʼDriven by Challengesʼ in productie

Het nieuwe derde seizoen van Driven by Challenges gaat over vrouwen in de techniek. Op Internationale Vrouwendag mocht ik als maker het nieuwe seizoen introduceren op de Technische Universiteit van Eindhoven.

Beatrix van Carbyon wacht gespannen op de levering van een nieuwe beta machine.
Beatrix van Carbyon wacht gespannen op de levering van een nieuwe beta machine.

Vrouwen in technologie: het is een streven waar technologiebedrijven zich aan committeren om het tekort van talent op te vullen. Maar hoe is het eigenlijk om in de techniek te werken? Door de dagelijkse realiteit van hun werk te tonen krijgen meiden de kans om zich te identificeren met nieuwe rolmodellen. Want techniek is niet stoffig of saai – je gaat aan de slag met het oplossen van problemen en uitdagingen.

Over de serie

Liselotte Kockelkoren-Graas laat zich in het derde seizoen van Driven by Challenges weer onderdompelen in de wereld van innovatie en techniek. Gedurende een jaar volgt zij vijf vrouwen die bezig zijn om met innovatie de wereld een stukje beter te maken.

Mechanical Engineer Beatrix Bos heeft Sustainable Technology gestudeerd aan de TU Eindhoven en werkt nu aan de oplossing voor het Co2-probleem bij het bedrijf Carbyon. Met haar team maakt ze grote machines die kleine Co2 deeltjes uit de lucht opvangen en de schone lucht weer naar buiten blazen. Het komende jaar is heel spannend voor ze. In de zomer moeten ze de perfecte chemische formule te pakken hebben waarmee ze met heel weinig energie Co2 deeltjes uit de lucht kunnen vangen, zonder dat er te veel water wordt opgenomen uit de lucht. Gaan ze hiermee investeerders overtuigen zodat ze de stofzuigers op de markt kunnen brengen?

Programmeur en AI-expert Véronne Reinders is mede-oprichter en CTO van Aristotle technologies. Onze hersenen zijn de hele dag bezig om meerdere dingen tegelijk te doen. Veronne is CTO en programmeur bij de jonge startup Aristotle Technologies. Samen met haar team heeft Veronne een software tool ontwikkeld voor cognitieve hersentraining dat wordt gebruikt door sporters en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Maar…de geldkraan moet wel blijven stromen. Gaat haar startup het overleven?

Wieteke de Boer is managing director van het Eindhoven Hendrik Casimir Institute, het research institute in kwantum fotonica dat grote technologische revoluties teweeg zal gaan brengen. Wieteke heeft haar PhD gehaald aan de UvA en is daarna naar Columbia University gegaan waar ze twee postdoctorale posities vervulde. Na vijf jaar in New York te hebben gewoond en ging ze weer terug naar Nederland om bij NWO te gaan werken. Nu werkt ze bij de TU/e waar ze bedrijven, instituten en nieuw talent samenbrengt om kwantum fotonica verder te ontwikkelen. Gaat zij hierin slagen?

Maartje Verhoek is COO bij ELEO, een kleine Helmondse startup dat een wereldspeler in batterijpakketten voor bouwmachines. Ze studeerde econometrie en wiskunde in Tilburg en volgde de master operations management en logistics aan de TU/e. Maartje reed in haar studententijd met een elektrische motorfiets de wereld rond in 80 dagen. Nu werkt ze met haar oude teamgenoten samen bij ELEO waar ze de productie en inkoop regelt voor het maken van batterijpakketten voor elektrische bouwmachines. Recent zijn ze overgenomen door een groot Japans bedrijf waardoor ze nu grote sprongen gaan maken in de productie. Er moet een hele nieuwe fabriekshal komen. Het is voor Maartje alle hens aan dek om aan de enorme vraag uit de markt te voldoen, haar team te laten groeien en alle onderdelen op tijd binnen te krijgen. Hoe krijgt ze dit voor elkaar?

Pam Boerdonk is projectmanager bij Fyllar, een startup die een machine en een slimme navuldop heeft ontwikkeld om knoeivrij verpakkingen na te vullen. De verpakkingen gaan zo veel langer mee, waardoor veel plastic wordt bespaard. De Albert Heijn heeft interesse om de machines in hun winkel te plaatsen. Maar dit betekent dat ze eerst zullen de test succesvol moeten door lopen. Lukt het Pam om samen met haar team alle kinderziekten op tijd te fixen?

Laat een reactie achter